Druhy masa pod lupou sportovce
S novým rokem si mnozí dávají předsevzetí, že konečně začnou něco dělat pro svoje zdraví a začnou se hýbat. Někdo to po pár pokusech vzdá, jiní se statečně snaží a třeba i podlehnou kouzlu sportu a pohybu vůbec. Taky mezi ně patříte? Ať už chcete zhubnout nebo jen zapracovat na své postavě, měli byste vědět, že pohyb jde ruku v ruce s pestrou a vyváženou stravou, jejíž součástí je i maso. Ale jaké si dopřát?
Bez pohybu se naše tělo neobejde
Pohyb hraje v našem životě důležitou roli. Kromě toho, že pozitivně působí na náš imunitní systém, nám taky pomáhá budovat svalovou hmotu, která spotřebuje víc energie než ta tuková. Pohyb taky zrychlí metabolismu, zklidní a pozitivně naladí mysl, zlepší kondici a pozitivně působí proti vzniku některých chorob.
Kdo ale sportuje, ten se musí taky správně stravovat
Nedílnou součástí zdravého životního stylu je taky správné stravování, které jde ruku v ruce s pohybem. Mohlo by se zdát, že sportovci řeší jen to, co si mohou dát před tréninkem, co v jeho průběhu a co po něm, tak jednoduché to ale není.
I tělo sportovce potřebuje pravidelnou stravu (ideálně 5x denně) bohatou na bílkoviny a komplexní sacharidy, s nízkým obsahem tuků. Velikost porcí pak závisí na energetickém výdeji.
Co je zdrojem komplexních sacharidů?
O sacharidech koluje spoustu mýtů, důležité je rozlišit ty zdravé, komplexní, od těch jednoduchých. Naše tělo totiž nějaké sacharidy potřebuje, jsou pro nás palivem. Základem jídelníčku by ale měly být komplexní sacharidy, které najdeme třeba v ovesných vločkách, quinoe, bramborách, luštěninách, cizrně, celozrnném pečivu i rýži, kuskusu a bulguru.
Kde najdeme bílkoviny?
Bílkoviny neboli proteiny patří mezi makroživiny, které jsou pro fungování našeho těla naprosto nezbytné. Zastávají celou řadu funkcí, u sportovců jde hlavně o růst a obnovu svalové tkáně. Bílkoviny dělíme na:
- Rostlinné bílkoviny – jejich zdrojem jsou ořechy, luštěniny, obiloviny nebo sója.
- Živočišné bílkoviny, které najdeme v potravinách jako maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.
Víte, že bílkoviny podléhají neustálému rozpadu a novotvorbě a sportovci jsou z důvodu intenzivního tréninku k jejich rozpadu náchylnější? I to je důvod, proč si sportovci musí příjem bílkovin hlídat.
Maso a sportovci
Maso obsahuje všechny aminokyseliny potřebné pro stavbu a regeneraci našich svalů, dále také železo, zinek a další vitamíny a minerály.
Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější
Kuřecí maso je jemné a lehce stravitelné, najdeme na jídelníčku snad každého sportovce. Obsah bílkovin se liší s částí kuřete, průměrně ale obsahuje 16-22 % bílkovin. Je i zdrojem hořčíku, fosforu, draslíku, železa, vápníku, selenu, vitamínů skupiny B a vitamínů rozpustných v tucích A a D.
Víte, že když z kuřecího masa odstraníte kůži, obsahuje málo tuku?
Krůtí maso má nízký obsah tuků
…, ale i vyšší obsah bílkovin než jiná masa. Obsahuje i kyselinu linolovou, zdraví prospěšné tuky, vitamíny skupiny B, železo, vápník, selen a zinek. Je lehce stravitelné.
I hovězí maso je bohaté na vitamíny a minerály
Hovězí maso považujeme za kvalitnější zdroj bílkovin, jejich množství se liší podle části skotu a jeho zpracování. Libové hovězí mý víc bílkovin než to s vyšším obsahem tuku.
- Hovězí kýta obsahuje 20,6 g bílkovin na 100 g
- Kližka 21,7 g bílkovin na 100 g
- Svíčková 19,4 g bílkovin na 100 g
- Roštěnka 20,4 g bílkovin na 100 g
- Přední hovězí 20,7 g bílkovin na 100 g
- Sušené hovězí až 64 g bílkovin na 100 g
Náš tip: Co si tak na elektrickém grilu připravit třeba steak z hovězí kýty, která je cenově dostupná a pyšní se perfektním poměrem bílkovin a chuti? K ochucení postačí sůl, pepř a česnek, steak ogrilujte na požadovaný stupeň propečení. Vnitřní teplotu masa změříte vpichovým teploměrem.
Vepřové už mezi sportovci tak oblíbené není
Vepřové maso sice je zdrojem vitamínů skupiny B, fosforu, draslíku a železa, ale obsahuje taky většinou víc tuku, takže se není čemu divit. Mezi nejoblíbenější patří vcelku grilovaná vepřová panenka, kterou lze podávat se salátkem, nebo plátky pečeně.
I tuňák je bohatý na bílkoviny
I ryby jsou bohaté na bílkoviny, většinou se také mohou pochlubit nízkým obsahem tuků. Proto se například štika, candát nebo platýz na grilování nehodí. Lepší je sáhnout po rybách s vyšším obsahem tuku jako tuňák nebo losos.
Víte, že tuňák i losos mají ve 100 g porci přes 20 g bílkovin, losos je bohatý taky na omega-3 mastné kyseliny?